LÅG OCH MELLANSTADIET

Du kan om du vill!
En professionell men lite virrig varietéartist i full kostymering, med gyckelkonster, trolleri och akrobatik. Han berättar mellan numren om sin egen osäkerhet ända sedan han var barn, men man kan lyckas med de mest otroliga saker om man bara tror på sig själv, och är vän med sig själv! En dråplig lektion i vänskap och konsten att övervinna sina begränsningar. Men det gäller också att vara vän med omgivningen, såväl människor som saker och ting.

HÖGSTADIET OCH GYMNASIET:

Dumhetens triumf - Ett slag mot Jantelagen

En något malplacerad variettéartist gör entré. Kostymen, käppen och musiken. Allt är med och föreställningen fortlöper med gyckelkonster, trolleri och akrobatik i professionell klass.

Mellan numren börjar artisten dock berätta om sin egen osäkerhet ända sen barndomen. En misslyckad simtävling har bland annat satt sina ärr i hans självförtroende. Genom sin kontakt med publiken eggas han nu till revansch.

Slutnumret låter helt ogenomförbart, och publiken undrar hur han ska lyckas slingra sig ur det, men han lyckas! Publikens jubel är belöningen och Jantelagen är krossad.

Det är lika fantanstiskt varje gånga att se tuffa tonåringar ge sig hän i hjärtliga skratt åt denna dråplige varietéartist, som får maskerna att ramla av hos den mest blaserade publik.

GAJONIS SAGOTEATER:

Mjölnarpojken som ville bli rik
Sensmoral:"-Var rädd om livet du har omkring dig. Djur, människor, träd, blommor, luften du andas, för det är den enda riktiga rikedomen" säger häxan och förtrollar mjölnarpojken till ett äckligt monster. "- Först när du lär dig att uppskatta riktig rikedom bryts förtrollningen".

Med barnens hjälp lyckas mjölnarpojken bryta förtrollningen och sagan får ett lyckligt slut.

Lokal: Var som helst
Byggtid: 1 1/2 timme
Publik: Förskola, lågstadie samt familjeföreställningar
Speltid: ca 30 minuter
Rivtid: 1 timme
Antal medverkande: 1 person

Vem är rädd för jätten Himble
Sensmoral: Främlingsskap. Jätten Himble har fått en sticka i foten och är tvungen att söka upp småfolket(publiken) för att få hjälp.

Föreställningen handlar både om jättens fördomar om människors farlighet och människors rädsla för stora okända jättar. Föreställningen slutar med att ett barn ur publiken hjälper Himble att bli av med stickan i foten.

Lokal, speltid m.m. samma som ovan.

Den "sanna" historien om Bockarna Bruse
"Inte lätt att vara snäll mot mat när man är hungrig" eller som Berthold Brecht sa: "Erst Brot dann die Moral" Utan att göra anspråk på Brechts djup, innehåller dock denna en för barn lättillgänglig moral. Trollet får för en gångs skull komma till tals och försvara sig mot eventuella militanta veganer i publiken